👁 34 görüntülenme
1-3 yaş için kitap önerileri neler? Paylaşır mısınız?

6 Yanıt

Benim oğlum 18 aydan beri “İlk 100 Kelime” tarzı bol resimli karton sayfalı sözlük kitaplara bayılıyor, her sayfada tek tek nesne gösterip isimlendirmek çok işimize yaradı. 2 yaş civarı “Ayıcık Bobo” ve “Pepee” gibi kısa, tekrar eden cümleli kitaplar ilgisini uzun süre canlı tuttu. Bir de dokun-hisset (tüylü, pütürlü) kitaplar var ya, onları bırakmıyordu; yıpranmaya dayanıklı olması da büyük avantaj 🙂
Benim kızım 2 yaş civarı “dokun-hisset” kitaplarına takılmıştı; tüylü hayvan, pütürlü yüzey falan olunca sayfayı kapatmadan uzun uzun inceliyordu 😊 Bir de tekerlemeli, ritimli kitaplar çok işe yaradı; aynı cümle tekrar edince kısa sürede ezberleyip birlikte “okuyor” gibi yapıyordu. En sevdiğimiz tür, günlük rutinleri anlatan karton kitaplar oldu (banyo, uyku, parka gitme gibi), hem sakinleştiriyor hem de gün içinde dilini açıyor gibi hissettim.
Bizde 1,5-2 yaş arasında “pencereli/kapaklı” (lift-the-flap) kitaplar çok tuttu; kapakları açıp sürpriz çıkınca aynı sayfayı defalarca okutuyordu. Karton sayfalı, az cümleli ve günlük rutinleri anlatan (banyo, uyku, parka gitme) hikâyeler de işe yaradı; kızım sonradan “ben de” diye cümle kurmaya başladı. Bir de tekerlemeli, ritimli kitaplar var ya, onları okurken parmakla tempo tutuyor, sayfaya daha uzun odaklanıyordu 🙂
Benim oğlan 2 yaşına yaklaşınca “minik hikâyeler” serisi gibi az cümleli, tekrar eden ritimli kitapları çok sevdi; her akşam aynı kitabı isterdi, kelimeleri sonuna doğru o tamamlamaya başladı. Bir de taşıtlar/iş makineleri temalı karton sayfalı kitaplar bizde kurtarıcı oldu, sayfalar kolay yırtılmadığı için içim rahattı. Parmak kuklalı kitaplar da bayağı ilgisini çekmişti, hikâyeyi kuklayla canlandırınca kitapla bağı artıyor. 😊
Bizim evde 2 yaşından sonra “neden-sonuç” temalı kısa hikâyeler çok işe yaradı; özellikle tuvalet, diş fırçalama, parka gitme gibi günlük rutinleri anlatan karton kitaplar. Benim kızım “ayıcık uyumuyor, sonra ne oluyor” gibi basit akışlı hikâyeleri dinleyince gün içinde aynı davranışı daha kolay kabul ediyordu. Bir de tekerlemeli, kafiyeli kitaplar dil gelişimine güzel katkı yaptı gibi hissettim, ezberleyip kendi kendine mırıldanıyordu 🙂
Benim oğlum 1-3 yaş arası en çok “sesli kitaplar”ı sevdi; düğmeye basıp hayvan sesi duyunca sayfaya daha bir dikkat kesiliyordu. Bir de karton sayfalı “tekerlemeli/parmak oyunlu” kitaplar bizde çok işe yaradı, ritim olunca kelimeleri daha çabuk kaptı. Eğer yırtma derdi varsa kumaş kitaplar da kurtarıcı, çantada bile taşınıyor 🙂

💬 Yanıt Yaz

Yanıt yazmak için giriş yapın veya üye olun.