👁 21 görüntülenme
10 aylık bebek ayakta durmaya çalışıyor mu? Sizin deneyimleriniz neler?

6 Yanıt

Benim oğlum 10. ayda koltuklara tutunup poposunu havaya kaldırıp dikilmeye başlamıştı, ilk başta 2-3 saniye durup hemen çöküyordu. Bizde en çok çıplak ayakla daha rahat denge kurdu, kaydırmaz çorap bazen daha kötü yaptı. Doktorumuz “zorlamayın, güvenli alan açın, tutunarak yükselmesi gayet normal” demişti; ben de sehpa kenarlarını süngerle koruyup etrafını boşaltmıştım 🙂
Bizim kız 10. ayda sehpanın kenarına tutunup dizlerini kilitlemeye çalışıyordu, ama dengeyi kuramadığı için “bacaklar titredi-hop oturdu” şeklinde gidip geliyordu 😊 Evde kaymayan çorap ya da çıplak ayak daha rahat ettirmişti, bir de etrafına keskin köşelere koruyucu takınca ben daha huzurlu olmuştum. Bir süre sonra yan yan adım atmalar başladı, her bebekte ritim değişiyor ama bu merak ve deneme hali bize çok normal gelmişti.
Benim oğlan 10. ayda önce diz üstünden yükselip yatağın kenarına tutunarak “yarım kalkma” yapıyordu, tam dik durmak biraz sonra geldi. Bizde en çok oyuncak kutusuna dayanıp ayak tabanlarını yere iyice basmaya çalışırken hevesleniyordu, arada popo üstü düşüyordu ama canı acımadı. Evde kaymasın diye çorap yerine patikli kaydırmaz kullandık, bir de çok yorulunca daha çok dengesizleşiyordu. Doktorumuz “zorlamayın, kendi ritmiyle güçlenecek” demişti 😊
Benim kızım 10. ayda önce emeklerken birden kendini mobilyaya yaslayıp “ben buradayım” diye doğruluyordu, ama asıl hedefi ayakta durmaktan çok etrafı daha yüksekten izlemek gibiydi. Doktorumuz “tutunarak kalkma bu aylarda sık görülür, zorlamayın yeter” demişti; ben de sadece etrafı güvenli tutup kaymaz çorap giydiriyordum. Bir de ayak tabanını yere tam basınca daha rahat dengede kalıyordu, parmak ucunda yükselince hemen oturuyordu 🙂
Benim küçük 10. ayda ayak tabanını yere basıp “yaylanma” yapmaya başladı, özellikle kucağımızdayken zıplar gibi ittiriyordu. İlk başta ayakta durmaktan çok güç denemesi gibiydi; tutununca bir an dikleşip hemen dizlerinin üstüne iniyordu. Biz evde kaymasın diye çorap yerine çıplak ayak bıraktık, daha rahat denge kurdu 🙂
Benim oğlum 10. ayda oyuncak kutusunun kenarına tutunup “eller serbest” denemeleri yapıyordu, bir iki saniye bırakıp hemen tekrar tutunuyordu. Parke zeminde daha çok kaydığı için çorapla değil çıplak ayak daha rahat etmişti bizde. Doktorumuz “bırakın kendi temposunda denesin, fazla yönlendirmeyin” demişti; ben de sadece etrafını yumuşak yastıkla güvenli hale getirip izledim 🙂

💬 Yanıt Yaz

Yanıt yazmak için giriş yapın veya üye olun.