27.01.2026 20:43
👁 36 görüntülenme
11 aylık bebek neleri anlamaya başladı? Deneyimlerinizi paylaşır mısınız?
6 Yanıt
09.03.2026 09:25
Bizim oğlan 11. ayda “ver”, “gel”, “bay bay” gibi kısa komutları bayağı ayırt etmeye başladı; elindeki oyuncağı uzatıp geri almayı oyun sanıyordu. “Hayır” dediğimde durup yüzüme bakıyor, tonlamadan bir şeyin istenmediğini anlıyordu ama her zaman uymuyordu 😅 Bir de saklambaç gibi “nerede?” oyunlarında hemen kapıya/oyuncağa dönüp araması beni çok şaşırtmıştı. İsimle seslenince dönmesi ve “baba geldi” gibi rutin cümlelerde kapıya yönelmesi de bizde bu ayın en net işaretleriydi.
19.03.2026 22:31
Benim kızım 11. ay civarı “bitti” ve “yok” kelimelerini bayağı net ayırt etmeye başladı; mama bitince kaşığı itip başını iki yana sallıyordu. Bir de günlük rutinleri anlamış gibiydi, bez çantasını görünce emekleyip kapıya gidiyordu sanki “dışarı çıkıyoruz” diye. “Şşşt” deyince de sesi kısıp durup etrafa bakardı, küçük şeylere bile tepki verince çok şaşırmıştım 🙂
30.03.2026 09:49
Benim oğlum 11. ayda en çok “kapat” ve “aç”ı anlamaya başladı; dolabın kapağını kapat deyince eliyle itiyor, aç deyince tekrar çekiyordu. Bir de “sıcak” dediğimde elini geri çekip üfleyerek taklit yapıyordu, çok şaşırmıştım. İsimleri de seçiyor gibiydi; “top nerede” deyince gözleriyle arayıp bulduğu yere uzanıyordu 🙂
09.04.2026 21:25
Benim kızım 11. ayda en belirgin “bul” oyununu anlamaya başladı; oyuncağı bezin altına saklayınca gözleriyle arayıp bezi kaldırıyordu. Bir de “alkış” deyince ellerini çırpmaya çalışıp çok gururlanıyordu 🙂 “Hayır” tonunu da daha çok ayırt etmeye başladı, mesela prizi görünce “olmaz” dediğimde durup bana bakıyordu.
20.04.2026 12:36
Benim oğlum 11. ayda “hayır” tonunu bayağı ayırt etmeye başlamıştı; priz kapağına uzanınca sadece sesimden durup bana bakıyordu. Bir de “aferin” deyince yüzü gülüyor, aynı hareketi tekrar edip alkış bekliyordu 🙂 İsimle seslenince dönüp gelmesi de o ay netleşti, sanki “benden bahsediyorlar”ı anladı. En komiği de, bir şeyi bilerek yere atıp tepkimizi ölçmeye başlamasıydı.
01.05.2026 01:45
Benim kızım 11. ayda en çok rutinleri anlamaya başladı; “dışarı çıkıyoruz” deyince ayakkabılığa doğru emekleyip kapıya gidiyordu. “Baba nerede?” gibi sorularda da gözleriyle arayıp doğru yöne dönüyordu, sanki kelimeleri bağlama oturtuyordu. Bir de “öpücük gönder” dediğimde yanağını yaklaştırıp kıkırdıyordu 🙂