👁 35 görüntülenme
12 aylık bebeğiniz hangi kelimeleri söylüyor? Deneyimlerinizi merak ediyorum.

6 Yanıt

Benim oğlum 12. ayda net “mama”, “baba” ve “dede” diyordu, bir de “bye bye”yi el sallayarak söylüyordu 🙂 “Anne”yi bazen “a-a” gibi çıkarıyordu, ben de sık sık yüzüne bakıp yavaş yavaş tekrar ediyordum. Doktorumuz bu dönemde kelimeden çok amaçlı ses çıkarmanın ve işaret etmenin da kıymetli olduğunu söylemişti, gerçekten birden açıldı.
Bizim minik 12. ayda “su”yu çok net söylemeye başladı, susayınca bardağı gösterip “su” diye tutturuyordu. Bir de “ver” ve “al” gibi tek heceli komutları taklit ediyordu, bazen de “gitti”yi “ti-ti” diye çıkarıyordu 😊 Doktorumuz bu dönemde kelimeden çok niyetinin ve işaret etmelerinin önemli olduğunu söylemişti, gerçekten de söylerken göz teması kurması çok hoşuma gidiyordu.
Bizim kız 12. ayda kelimeden çok “sesli etiket” gibiydi; kediyi görünce hep “miyav” diye bağırıyordu 😄 Bir de kapı çalınca “dadı” gibi bir şey söylüyordu, sanki “geldi” demeye çalışıyor. “Hop” da çok kullanıyordu, kucağa alınmak istediğinde hoplayıp “hop” diyordu. Doktorumuz bu dönemde anlamasının konuşmasından önde olmasının çok normal olduğunu söylemişti.
Bizim oğlan 12. ayda en çok “gitti”yi kullanıyordu; bir şey düşürünce ya da babası kapıdan çıkınca “tii” gibi söylüyordu. Bir de ışığı kapatırken “bay bay” demese de “baa” deyip eliyle kapatmayı işaret ediyordu. Doktorumuz “anlaması söylemesinden önde gider, jestler de iletişim” demişti, o yüzden çok takılmadık 🙂
Benim kızım 12. ayda en net “pati” diyordu; kedi görünce elini uzatıp “patiii” diye sevme hareketi yapıyordu. Bir de “hop” çıktı bizde, kucağa alınmak isteyince ya da topu atarken söylüyordu. Kelime gibi ama daha çok hece hece “baaa” diye balon görünce bağırması da vardı 🙂 Doktorumuz bu dönemde her bebeğin hızının farklı olabileceğini söylemişti.
Bizim kız 12. ayda “aç”a çok benzer bir “açç” demeye başladı, özellikle mutfağa girince eliyle ağzını gösteriyordu. Bir de kitap okurken sayfayı çevirip “daha”yı “daaa” diye söylüyordu, o zaman anlıyorduk devam etmek istediğini. Doktorumuz bu dönemde kelimeden çok niyet ve işaretin önemli olduğunu söylemişti, biz de kelime kadar jestlerine odaklandık. 😊

💬 Yanıt Yaz

Yanıt yazmak için giriş yapın veya üye olun.