27.01.2026 20:55
👁 30 görüntülenme
2 yaşındaki çocuk kaç kelime söylemeli? Sizin deneyimleriniz neler?
6 Yanıt
07.03.2026 12:48
Bizim oğlan 2 yaşına girerken kelime sayısı çok değişkendi; bazı gün 10-15 kelime dökülüyordu, bazı gün sadece “anne-su-gi” gibi temel şeyler. Doktorumuz “sayıdan çok, karşılıklı iletişim kuruyor mu, yönergeleri anlıyor mu ona bakın” demişti, bu beni rahatlatmıştı. Şarkı söylemek, resimli kitapta aynı kelimeleri tekrar etmek ve günlük rutinde sürekli adlandırmak (çorap, kapı, kaşık gibi) bizde ciddi hızlandırdı 🙂
18.03.2026 04:02
Benim kızım 2 yaş civarında “top, mama, git, gel, düştü” gibi tek tek kelimelerden çok iki kelimelik minik cümlelere (“anne gel”, “su ver”) geçince dil bir anda hızlanmıştı. Bizde kelime saymaktan ziyade günlük hayatta isteklerini anlatabiliyor mu, taklit ediyor mu, göz teması ve jestleri var mı ona bakmıştım. Doktorumuz da her çocuğun temposu farklı, özellikle anlama kısmı iyiyse konuşma biraz geriden gelebilir demişti. Evde kitap bakmak, şarkı söylemek ve söylediğini düzeltmeden tekrar etmek (o “baba gitti” deyince “evet baba gitti” diye) baya işe yaramıştı 🙂
28.03.2026 19:47
Benim oğlum 2 yaşına yaklaşırken kelime saymaktan çok “anlaşılıyor mu?” kısmına odaklandım; bazen 30-40 kelimeyi net söylüyordu, bazen de yarısını işaretle anlatıyordu. Bizde asıl sıçrama, oyun içinde tekrar ve şarkılarla geldi; “al-ver”, “aç-kapa” gibi günlük fiilleri duydukça daha çok kullanmaya başladı. Doktorumuz da her çocuğun hızının farklı olabileceğini, jestlerle iletişim kurmasının da gelişimin bir parçası olduğunu söylemişti 🙂
08.04.2026 04:44
Benim kızım 2 yaşındayken kelime sayısını tutmak zor gelmişti çünkü bir bakıyorsun aynı kelimeyi farklı tonla söylüyor, sayınca da kafam karışıyordu. Bizim için dönüm noktası “isteğini anlatabiliyor mu?” oldu; mesela “baba iş”, “mama yok”, “ayakkabı giy” gibi 2-3 kelimelik şeyler çıkmaya başlamıştı. Doktorumuz da “kelime sayısından çok iletişim niyeti ve yeni kelime eklenmesi önemli” demişti, biz de bol kitap ve günlük konuşmayla destekledik 🙂
18.04.2026 15:56
Benim oğlum 2 yaşındayken kelime sayısını hiç tutamadım ama “iki kelimeyi birleştiriyor mu, istediğini anlatabiliyor mu” ona baktım. Bizde bir anda patlama oldu; bir hafta “baba git” derken, sonraki hafta “baba işe gitti” gibi uzatmaya başladı. Doktorumuz her çocuğun hızının farklı olduğunu, özellikle anlama kısmı iyiyse genelde zamanla açıldığını söylemişti. Biz evde bol bol kitap bakıp resimlerden isimlendirme oynadık, baya işe yaradı 🙂
29.04.2026 02:15
Benim küçük oğlum 2 yaşını yeni doldurduğunda kelime sayısı çok “dağınık”tı; bazı kelimeleri söylemiyor ama hayvan seslerini taklit edip her şeyi işaretle anlatıyordu. Bizim çocuk doktoru kelime sayısından çok, söyleneni anlama ve günlük hayatta ihtiyacını ifade etme kısmına bakmamızı önermişti. Bizde kitap okuma ve birlikte şarkı söyleme çok hızlandırdı; özellikle “al-ver, aç-kapat, bitti” gibi rutin kelimeler oturunca gerisi geldi 🙂