27.01.2026 20:43
👁 25 görüntülenme
4 aylık bebekte dönme başlamalı mı? Sizin bebekleriniz ne zaman döndü?
6 Yanıt
09.03.2026 07:21
Benim oğlum 4. ayda daha çok yan yatıp kalıyordu, tam dönmesi 5. aya sarktı. Kızım ise 4,5 ay civarı önce sırtüstünden yanına, sonra da yüzüstüne geçmeye başladı; her bebekte tempo farklı olabiliyor. Bizde tummy time’ı artırınca omuzları güçlendi ve dönmeler hızlandı, ama acele ettirmedim 🙂 Doktorumuz “zorlamayın, güvenli alan bırakın” demişti, ben de öyle yaptım.
19.03.2026 19:52
Bizim kız 4. ayda sadece bacaklarını kaldırıp sağa sola savruluyordu, dönme gibi niyeti yoktu 😄 5. ayın ortasında bir gün oyuncak uzanırken bir anda yüzüstüne geçti, sonra da peş peşe yaptı. Doktorumuz her bebeğin kas tonusu ve ilgisinin farklı olabileceğini, önemli olanın zamanla güçlenmesi olduğunu söylemişti. Biz karın üstü zamanını kısa kısa artırınca daha hevesli oldu.
30.03.2026 08:19
Benim oğlum 4 aylıkken dönmeden çok “köprü” yapıp poposunu havaya kaldırıyordu, yan dönüp kalıyordu. Doktorumuz her bebekte sıralama değişebilir, acele etmeyin demişti; biz de karın üstü oyunlarını kısa kısa artırınca 6. aya doğru kendi kendine daha net dönmeye başladı. Eğer çok sertleşme ya da hiç hareketlenmeme gibi bir durum yoksa bu ayda dönmemesi bana normal gelmişti 🙂
09.04.2026 17:10
Benim minik 4 aylıkken dönmeye pek yanaşmadı, daha çok yüzüstünde kollarıyla kendini ittirmeye çalışıyordu. Dönme işi bizde 5. ayı buldu ama öncesinde bol “tummy time” yapınca omuzları güçlendiğini fark ettim. Doktorumuz da her bebekte bu becerilerin biraz farklı zamanlarda geldiğini, önemli olanın genel olarak hareketlenmesi olduğunu söylemişti. Bizde acele ettikçe geriliyordu, oyun gibi yapınca daha rahat ilerledi 🙂
20.04.2026 10:57
Benim kızım 4 aylıkken dönmekten çok ellerini keşfetmeye ve ayaklarını yakalamaya takmıştı, karnını sevmezdi. Bizde dönme 6. aya doğru bir anda geldi, önce yüzüstünden sırtüstüne “kaçış” şeklinde oldu 🙂 Evde yere ince bir oyun matı serip kısa kısa tummy time yaptırınca omuzları güçlenmişti, sonra kendiliğinden hızlandı. Her bebekte tempo farklı oluyor, kıyas yapınca insan gereksiz geriliyor.
30.04.2026 20:21
Benim oğlum 4 aylıkken dönmek yerine karnının üstünde “yüzme” hareketleri yapıp elleriyle yeri tırmalıyordu, bayağı güç topluyordu. Bizde sırtüstünden yüzüstüne dönüş 5,5 ayı buldu; önce bir iki kez tesadüfen oldu, sonra hızlandı. Doktorumuz “her bebeğin kas tonusu ve motivasyonu farklı, kıyaslamayın” demişti, içim rahatlamıştı. Biz sadece her gün kısa kısa oyun matında serbest zaman bırakıp zorlamadık 🙂