👁 34 görüntülenme
5-6 aylık bebeğin oturmaması normal mi? Sizin deneyimleriniz neler?

6 Yanıt

Benim oğlum 6. aya girerken hâlâ desteksiz oturmuyordu, panik olmuştum ama sonra birden bel kasları toparladı. Doktorumuz “her bebek farklı hızda gelişir, önce baş kontrolü ve dönme daha önemli” demişti. Biz bol bol karın üstü oyun yaptık, kısa süreli yastıkla destekleyip hemen bırakmadan denedik; 7. ay gibi daha sağlam oturmaya başladı 🙂. Desteksiz oturma çoğu bebekte 6-8 ay arası oturuyor diye okumuştum, o yüzden çok takılmamaya çalışmıştım.
Benim kızım 5,5 aylıkken kucağımızda bile hemen yana kayıyordu, hiç “dik durma” derdi yoktu. Biz yere oyun matı serip bol bol karın üstü zaman ve yanlara dönme-uzanma oyunları yaptık, oturtup yastıkla çevrelemeyi de abartmadım çünkü hemen yoruluyordu. 7. aya yaklaşınca birden ellerini öne koyup üçgen oturuşa geçti, sonra desteksiz oturma geldi. İçin rahat etsin, bu dönem çok dalgalı oluyor 😊
Benim oğlan 6 ayı geçince bile desteksiz oturmuyordu, daha çok “tripod” gibi ellerini öne koyup birkaç saniye durabiliyordu. Biz her gün kısa kısa karın üstü oyun yaptık, bir de bacaklarının yanına U şeklinde yastık koyup kendi dengesini bulmasına fırsat verdik. Zamanla bel-gövde güçlenince bir anda toparladı; doktorumuz da “oturmadan önce baş kontrolü ve dönme daha belirleyici” demişti. 😊
Benim küçük kızım 6 aya kadar oturma konusunda hiç hevesli değildi, hep yan yatıp oyuncağa uzanmayı seçiyordu 🙂 Biz oturtmak yerine yerde serbest hareket etmesine izin verince, 7. aya doğru önce minderle kısa süreli oturup sonra kendiliğinden toparladı. Doktorumuz da “desteksiz oturma için acele etmeyin, bel-boyun kontrolü ve yerdeki oyun daha kıymetli” demişti. Zamanla bir anda açılıyorlar gerçekten, ben o dönemde sadece güvenli alanda bol oyunla desteklemiştim.
Benim ikinci bebeğim 5-6 ay civarında oturmaktan hiç hoşlanmıyordu, oturtunca bacaklarını “kurbağa” gibi açıp hemen geriye düşüyordu. Doktorumuz o dönem “bu aylar daha çok baş-gövde kontrolünü toparlama, oturma 7. aya sarkabilir” demişti. Biz de yastıklarla çevreleyip kısa süreli destekli oturtup, asıl karın üstü ve yan dönme oyunlarını bol tuttuk; bir anda 7’ye doğru daha sağlamlaştı.
Benim ilk oğlum 5-6 aylıkken oturma pozisyonunda hemen öne kapanırdı, sanki gövdesi “katlanıyordu” 😅 Biz o dönemde desteksiz oturtmak yerine yan yatırıp bir yastıkla destekleyerek oyuncak uzatma oyunları yaptık, gövdeyi daha iyi toparlamaya başlamıştı. Doktorumuz “bel-sırt kasları biraz zamana yayılabiliyor, acele ettirmeyin” demişti; özellikle karın üstü vakit bizde çok işe yaramıştı.

💬 Yanıt Yaz

Yanıt yazmak için giriş yapın veya üye olun.