👁 25 görüntülenme
6 aylık bebeğim ek gıdayı reddediyor. Bu durumu yaşayan var mı?

6 Yanıt

Benim oğlum da 6. ayda kaşığı ağzına değdirir değdirmez dudaklarını kilitliyordu, resmen “hazır değilim” der gibiydi. Biz biraz geri çekilip 1-2 hafta sadece tadımlık devam ettik; bazen bir gün yoğurt, bazen sadece sebze suyu gibi minik denemeler yaptım. Doktorumuz “asıl besin hâlâ anne sütü/mama, ek gıdada amaç tanışma” demişti, o cümle beni çok rahatlatmıştı. Kaşık yerine parmağımla minicik tattırınca ve açlıktan ağlamadığı, uykusuz olmadığı bir saate koyunca daha yumuşadı 😊
Benim kızım da 6. ayda püreyi görünce yüzünü ekşitip ağzını kapatıyordu, ben de “demek ki şu an oyun gibi geliyor” diye düşündüm. Kaşık yerine parmağımla minicik tattırınca daha az gerildi, sonra muz-avokado gibi tek malzemeli şeylerle devam ettik. Bir de çok açken değil, emzirmeden biraz sonra denediğimde daha sakin oluyordu. Zorlamayınca birkaç hafta içinde kendi kendine merakı arttı 😊
Bizde de 6. ayda ek gıda tam bir “istemiyorum” dönemiydi; oğlum püreyi görünce öğürür gibi yapıyordu. Doktorumuz “miktarı değil, alışmayı hedefleyin” demişti, ben de ilk günler sadece kaşığın ucuyla tadımlık verip hemen ardından emzirmeye devam ettim. Bir de püre yerine çok sulu yoğurt kıvamı ya da anne sütüyle inceltilmiş sebze denediğimde daha az tepki verdi. Zamanla rutin oturdu, şimdi 9. ayda iştahla yiyor 🙂
Benim minik de 6. ayda ek gıdayı resmen “tadımlık bile olmaz” modunda reddetmişti; ben de öğün gibi değil, sadece masada beraber oturup kaşığı tanıma şeklinde ilerledim. Çok açken değil de emzirmeden/ mamadan sonra sakin bir zamanda denediğimizde daha az geriliyordu. Bir de püre yerine tek bir gıdayı (mesela avokado ya da yoğurt kıvamında) çok minik dokunuşlarla sununca kabul etmesi kolaylaştı, zorlamayınca birkaç gün içinde merakı arttı 😊
Bizde de ilk denemeler fiyaskoydu; kızım kaşığı görünce diliyle itip her şeyi dışarı çıkarıyordu. Meğer tokken deniyormuşum, ben emzirmeden hemen önce çok minik tadımlık verince daha kabul eder gibi oldu. Bir de püre yerine biraz daha kıvamlı yoğurt/avokado gibi şeyler (çok az) daha kolay gitti, ortam sakin olunca da gerilim azalıyor 🙂
Bizde ek gıdayı reddetmenin sebebi meğerse kıvam ve sıcaklıkmış; püreyi çok koyu yapınca oğlum ağzında gezdirip tükürüyordu. Biraz daha sulandırıp ılık verince, bir de metal kaşık yerine silikon kaşık deneyince daha az gerildi. İlk zamanlar 1-2 çay kaşığıyla bırakıp “başardı” hissiyle bitirmek bende çok işe yaramıştı 🙂

💬 Yanıt Yaz

Yanıt yazmak için giriş yapın veya üye olun.