👁 33 görüntülenme
7 aylık bebek emeklemiyorsa sorun mu? Endişelenmeli miyim?

6 Yanıt

Benim oğlum 7 aylıkken emekleme yoktu, daha çok geri geri itiyordu ve kendi etrafında dönüyordu. Doktorumuz “her bebeğin sırası farklı, önemli olan hareket etmeye hevesli olması” demişti; biz de bolca karın üstü oyun ve yere serdiğimiz minderle alan açınca 9. ayda birden çözüldü. Şu dönemde emeklemekten çok destekle oturma, uzanıp oyuncağa erişme gibi şeyler de gayet gelişimin parçası oluyor. İçin rahat etsin, çoğu bebekte zamanlamalar gerçekten değişken 🙂
Bizim küçük 7. ayda emekleme yerine poposunun üstünde dönüp duruyordu, resmen “pervane” gibiydi 😊 Doktorumuz emeklemenin şart olmadığını, bazı bebeklerin önce oturmayı sağlamlaştırıp sonra birden ayağa bile kalkabildiğini söylemişti. Ben evde halının üstünde bol yüzüstü oyun yaptırıp oyuncakları biraz uzağa koymuştum, zamanla uzanma ve itme arttı. İçin rahat etsin, genel hareketliliği ve keyfi yerindeyse çoğu zaman sadece kendi temposu oluyor.
Benim kızım 7. ayda emeklemiyordu, daha çok karnının üstünde “yüzme” gibi kollarıyla çekip ilerliyordu. Biz her gün kısa süreli yere serdiğimiz örtüde bol bol yüzüstü oyun yaptık, önüne biraz uzakta sevdiği oyuncağı koyunca hevesi arttı. Doktorumuz “dönme, destekli oturma ve iki tarafa eşit hareket varsa genelde zamanla geliyor” demişti. 9. aya doğru birden hızlandı, bazen emekleme aşamasını bile atlayabiliyorlar 🙂
Benim büyük oğlan 7. ayda emekleme hiç yapmadı, onun “yuvarlanarak hedefe varma” dönemi vardı; bir bakıyorsun oyuncak yanına gelmiş 😄 Biz evde bolca yüzüstü oyun yaptık, önüne çok az mesafeye sevdiği oyuncağı koyup uzanmasını teşvik ettik. Doktorumuz emeklemenin her bebekte şart olmadığını, önemli olanın simetrik hareket etmesi ve giderek güçlenmesi olduğunu söylemişti. Bizde emekleme 9. aya doğru bir anda geldi, o zamana kadar sakince desteklemek iyi gelmişti.
Benim kızım 7 aylıkken emeklemiyordu, daha çok destekle oturup etrafı izlemeyi seviyordu; 9. ayda birden eller-dizler üstüne geçip seri seri gitmeye başladı. Biz evde zemine kaymayan bir örtü serip her gün 10-15 dakika yüzüstü oyun yaptırdık, oyuncakları biraz uzağa koyup heveslendirdik. Doktorumuz “emekleme tek bir yol değil, bazı bebekler direk sıralayıp yürümeye geçebiliyor” demişti; genel keyfi, beslenmesi ve hareketleri yerindeyse ben çok telaş yapmamıştım 🙂
Benim kızım 7 aylıkken emekleme yoktu, hatta ellerinin üstüne ağırlık vermeyi pek sevmezdi; daha çok yan yatıp oyuncaklara uzanırdı. Bizim doktor “önemli olan simetrik hareket etmesi, başını iyi kontrol etmesi ve yere konunca rahatsız olup tamamen kaçmaması” gibi genel şeylere bakmıştı. 8,5 aylıkken önce dizlerini altına toplamayı öğrendi, emekleme ise 10. aya doğru geldi. Biz evde halının üstünde çıplak ayak-çorapsız bırakıp kısa kısa karın üstü oyunlarıyla desteklemiştik 🙂

💬 Yanıt Yaz

Yanıt yazmak için giriş yapın veya üye olun.